Mindset


I hela mitt liv så har jag varit den där sökaren. Letat efter den perfekta processen. Den perfekta partnern (hittat henne nu). Den perfekta mixen av allt. Okej, jag är inte fet och nöjd men känner ändå viss trygghet i det jag gör. Det går inte en dag utan att jag lär mig något. Inte en dag utan att jag får ställa minst en djup, vettig, bra fråga till min omgivning. – Thomas Larsson

Vad

Som föreläsare och lärare anlitas jag för att inspirera mot vad som skulle kunna bli. Ofta när ett område är komplext och hjälp behöver för att komma ned till grundfrågan. Vad vill vi, egentligen.

I rollen facilitator så hjälper jag organisation att ifrågasätta varför man gör saker på ett speciellt sätt. I rollen försöker vi hitta mål med mening och den egentliga glädjen i vad vi gör, tillsammans.

Som coach och mentor har jag haft ynnesten att hjälpa några mycket intressanta människor och team genom mitt liv. Varje gång känns det som jag är den som drar vinstlotten. Ett coachande och mentorskap för mig är utbyte. Inte monolog. Alltid konfidentiellt, om du inte önskar annat.

Författandet handlar om boken som tillslut kommer ut. Lat men effektiv. Läs den och se om vi är på samma våglängd. Det är inte en vanlig managementbok utan den är skriven ur hur jag uppfattar livet och jobbet.

Hur

Nu blir det ett juristsvar. Det beror förstås på. Över en god kopp kaffe och försöka förstå vart ni befinner er idag och vart ni vill vara. Vi sätter en gemensam målbild och utifrån det hittar vilka delar vi gemensamt ska börja med.

Teamet som jobbar med uppgiften behöver rekryteras till uppgiften. Det handlar ofta om att hitta rätt personer i din befintliga organisation.

Resultatet kan bekräftas genom att den gemensamma målbilden på något sätt var mätbart från början. Antingen i kvantitativa termer eller som success stories.

Process

Ha, nu trodde du att här kommer min universella super metod. Tyvärr. Den finns som inte. Det beror på vad ditt mål är.

Att jobba inkluderade är den viktigaste ingrediensen att lyckas. Styrda workshops är ett bra sätt. Använda en mix av bekräftade modeller och processer är en annan. Exempel på vad jag använder mig av, dagligen:

  • Vilket är det riktiga problemet vi ska lösa för användaren?
  • Verksamhetsarkitektur med hjälp av Vintergatans modell.
  • Value Proposition canvas, för att svara kundens fråga: Whats-in-it-for-me?
  • Lean, Kanban och scrum är processer som inkluderar och har snabb feedback i sitt DNA.
  • Business Model Canvas, för att förstå hela affären.
  • Vision, mission, Roadmap för att hitta glädjen i det vi gör, se utvecklingen.
  • Design Sprints eller andra sätt för att verifiera om en produkt på riktigt kommer flyga.

Om du tänker, ja det där verkar ju vettigt. Undrar om den där Thomas är ledig för uppdrag? Kontakt mig så tar vi reda på det.

Om du tänker, det där köper jag typ inte alls. Kan det där verkligen stämma? Läs mina inlägg här eller köp boken och se om vi är på samma våglängd.

Under tiden kan du läsa några av inläggen och se mer videos.