Framtiden får utvisa om vi hade rätt

Under våren och hösten så har vi fått höra att tiden får avgöra om vi har haft rätt i vår strategi när det kommer till Corona. Det är ett förhållningssätt som vi kanske har råd att ha om man jobbar på FHM. För oss alla andra så är ”vi får se” inte ett hållbart förhållningssätt för målsättningar.

Slås av dagens artikeln i DN där vi missar 15 av 16 klimatmål som var uppsatta 1999 och siktade på 2020. Tidigare miljöminister ger oss ett bittert betyg.

Ingen regering har varit beredd att satsa det som skulle krävas.
– Andreas Carlgren, miljöminister i regeringen Reinfeldt

Så hur håller du dina långsiktiga mål i fokus, år efter år?

Jag är övertygad att vi behöver mer privatägt österländskt tänkande och mindre börskvartalstänk för att kunna vara uthållig mot visioner och målsättningar som sträcker sig lång tid.

Några av världens äldsta företag finns i Japan. Det långsiktiga målet för det familjeägda Ichiwa i Kyoto, Japan, är att det ska finnas kvar till nästa generation. Bolaget grundades för 1 020 år sedan, ungefär samtidigt som vi var vikingar i Sverige.

Toyota är att annat bolag som haft som långsiktiga mål att bli världens största bolag. Och sisådär 70 år senare är de det. Toyota har beskrivit sin själ i The Toyota Way där de långsiktiga målen för bolaget finns beskrivet.

Inget kortsiktigt beslut får påverka de långsiktiga målen negativt.

På det sättet finns alltid det långsiktiga närvarande§ i alla beslut som tas.

Det som saknas i Sverige, både politiskt och i bolag, är uthålligheten att orka vara långsiktig. Vi borde inte vara rädda för att sätta långsiktiga mål och faktiskt följa dem. Och för att alla ska veta vilka de målen är så gör ett enkelt dokument som finns att läsa så alla förstår vilka de är. Både politiker, tjänstemän, medborgare och bolag.

Vi kan. Vi är inte korkade. Men utan att påminna oss om vad vi faktiskt kommit överens om är det svårt att hålla oss själva ansvariga för vilken vår målsättning var.

Glöm inte det nu när det är dags för ytterligare ett nyårslöfte som glöms bort innan januari 2021. Skriv upp dem och lev efter dem. Påminn dig själv. Varje dag. Och svaret är ”framtiden får utvisa om vi hade rätt” är helt fel svar.