Vad riskerar vi, egentligen?

”If you are not willing to risk the usual, you will have to settle for the ordinary.”
— Jim Rohn, American entrepreneur, author and motivational speaker

Vad är det vi riskerar egentligen? Den största risken är att inget händer i vår organisation när hela världen ständigt påminner oss om att den enda konstanten är förändring.

Det finns två faror att sätta sig på stolen, luta sig tillbaka och vara fet och nöjd som ledare. Dina medarbetare och kunder väljer en annan organisation att engagera sig i då ni tappat gnistan och drivet framåt. Ni utmanar inte längre.

Vi människor behöver ha motstånd för att utvecklas samtidigt som vi rent genetiskt inte vill ha förändring. Det är en paradox. I affärsvärlden kan samma påstående vara: Jag vill att du hjälper mig att ändra mig på ett strukturerat och riskfritt sätt genom att erbjuda era tjänster inom området. Då får jag förändring samtidigt som jag inte behöver leda förändring, själv. Det är önskeläget. Men vi vet alla ändring behöver göras inifrån.

Att inte arbeta med viktiga mål och visioner och bygga syfte betyder snabbt att organisationen missar inriktningen. Man bara flyter med. Hakar på de trender som passar. Hoppar över de som kanske var viktiga för att de var jobbiga. Missar kundernas rop på hjälp. Missar kundernas kommande problem, som de inte riktigt fattat än.

Det mest klassiska är att du inte vet vilka val du ska göra. Det finns risk att:

Du gör saker rätt snarare än rätt saker.

När du står i ett vägval. Ska jag gå vänster eller höger? Eftersom du varken vet var du är eller vart du ska gå så spelar det ingen roll vilken väg du tar. Ta den som är enklast. Alltid.

Det som stör mig är att alldeles för många organisationer jobbar efter den här strategin. Vår vision: minsta-motståndets-lag.

Ibland undrar jag om visions-arbetet går till så här. (Ironi då jag är född på 70-talet och kallas för den ironiska generationen.)

Vi kommer anstränga vårt yttersta att göra så lite som möjligt. Sätta så få och så låga mål som möjligt. Vi kommer kommunicera en vision som inte betyder något. Vi kommer fylla visionen med dagens floskler så att du ändå tror att vi menade något.

Det undergräver byggandet. Det undergräver vad ni försöker åstadkomma. Och framförallt är det demoraliserande för de intraprenörer som vill så mycket men eftersom det är viktigare att göra allt enligt minsta-motståndets-lag så spelar det ingen roll.

Det är inte den organisationen vi strävar efter.

Mer i kommande bok.