Utmaningar och möjligheter

En kompakt guide med utmaningar och möjligheter i kristider

Hur ska du utmana din organisation så att rätt möjligheter kommer fram? Ofta är vi reaktiva på omvärlden, inte minst i den situation vi befinner oss i nu. Men det finns en bra övning att jobba med för att skapa en beredskap.

Framtiden kommer förändras och du behöver vara redo. Låt oss definiera utmaningarna i er verksamhet tillsammans — Vi har gjort en kompakt guide till dig med utmaningar och möjligheter du kan ta tillvara på när världen runt dig förändras.

Necessity is the mother of invention

Plato

Övning som kan ge dig oväntade möjligheter. Ta en eller flera utmaningar nedan som du kan identifiera dig med. Mappa dem mot möjligheterna och beskriv dem i ditt kontext. Inkludera medarbetarna för att få fram riktigt bra möjligheter tillsammans.

10 st bra Utmaningar

 1. Corona fortsätter till sommaren 2021 och det vi ser nu är det nya normala.
 2. Ni blir hackade och era system blir utsatta för ett Ransome-ware (all data låses in och krypteras tills ni har betalt lösensumman). Ni har inte råd att lösa ut och måste börja om från noll.
 3. Bolaget x utvecklar Artificiell intelligens och böjar utveckla en tjänst som utmanar det ni gör till halva priset med högre kvalité.
 4. Er viktigaste leverantör går i konkurs eller ändrar sina avtal så att ni inte längre har lönsamhet.
 5. Något som tidigare varit laglig blir olagligt med ny EU-lagstiftning. Tänk GDPR för e-postmarknadsföringsblag.
 6. Avsaknaden av tydligt syfte och mål (mission, vision, values) i bolaget gör att duktiga medarbetare slutar och en missnöjd VD får sparken. Styrelsen vill se en ändring på kultur. Var startar man?
 7. Under Corona-krisen våren 2020 ställdes samtliga utvecklings- och innovationsinitativ in hos era huvudkonkurrenter.
 8. Konkurrent till er utmanar på riktigt genom att jobba distribuerat med mestadels av personal i Asien / Sydamerika. Lönebild är hälften vad du har och priser kan pressas.
 9. Ert cash-flow minskar drastiskt under mycket lång tid framöver. Hur ställer man om kostymen till mindre kostnad över lång tid med bibehållen möjlighet att leverera när det vänder.
 10. Om du är beroende av externt kapital, t.ex. en startup. Pengarna sinar. Det blir inga mer investeringar under 2020 och 2021.

10 st Möjligheter baserat på utmaningar

 1. Bygg produkter / tjänster som inkluderar flera steg i värdekedjan. Se t.ex. över leverantörer och distributörer.
 2. Bygg in färdiga off-the-shelf lösningar som tar stor del av värdekedjan. Tänk integration inom IT.
 3. Partnerskap med andra branscher för att hitta synergier. Tänk; Mathem + Clas Ohlsson, Uber + Mat, SAS + Sjukhus.
 4. Digitalisera era manuella processer som involverar kunderna.
 5. Bygg ett grymt nätverk med frilansare.
 6. Excellence. Bli de verkliga experterna på området.
 7. Bygg in era personliga varumärken i leveransen. Inget bolag är bättre än ert sista jobb / leverans / produkt / tjänst.
 8. Automation / AI.
 9. Ta bort kontor och börja jobba distribuerat (remote).
 10. Kan ny teknik som blivit billigare och mer standard göra nya affärer möjligt för er? IOT, CRM, automation, batterier, affärssystem.