Websummit och Silicon Valleys mest fruktade kvinna

“Your tax lady, she really hates the US,” Trump uttalade sig 2018 om Margrethe Vestager. Det verkar som om många tycker att det snarare är en merit att hamnat på ”fel” sida av att bli ogillad av Trump.

Men det var inte politik jag var i Lissabon i förra veckan att titta på. Jag var där för att få en uppfattning om vart världen är på väg inom tech. Ett bra ställe att vara på är Websummmit med 1.250 talare, 75.000O deltagare och 300+ startups. Gissa om jag fick ett uppvaknade.

Men först att fortsätta lite på det politiska spåret. Margrethe Vestager roll är EU Commissioner for Competition, European Commission. Hon har kritiserat alla det stora jättarna om uteblivna skatter. Olaglig hantering av data. Inblandning i val som går stick i stäv med hur vår demokrati fungerar, vilket ska vara i det öppna. Inte anpassade annonser för exakt en användare som försvinner utan spår vad som är sagt.

Att ta den specifika fråga vill Margrethe se big-tech ta ett stort eget ansvar. Twitters, med deras CEO Jack Dorsey, valde i slutet av oktober att förbjuda all politisk annonsering.

Hon gav ett tydligt meddelande till Mr Zuckenburg.

Time to action. And if he himself, put action behind his words, we would see change rapidly, and that would be very welcome.

Att invänta regler är tror jag en felaktig väg. Men det är såklart min egen åsikt.

Margrethe fick frågan hur hon ser på framtiden. Är den mörk och jobbig eller? Där fick jag ett skönt svar.

Pessimist doesn’t get anything done.
It will be worst tomorrow so why bother.
– Margrethe Vestager, EU Commissioner for Competition, European Commission

Tony Blair

En annan tung företrädare för politiken var Tony Blair, tidigare premiärminister i UK.

But what I do understand is that this is a technological revolution we’re living in the 21st century equivalent of the Industrial Revolution.
– Tony Blair

Det fler pratar om är flera skiften inom teknologin. Först internet, nu 50 år gammalt. Sedan stora skillnader som sociala medier och Facebook i synnerhet har gett. Facebook och problematiken med hur det påverkar demokratiska val. Någon sa, ingen källa här, att Ryssland (Sovjet) förlorade den militära kapprustning och det kalla kriget men har fokus på att vinna cyber-”kriget”. Dessutom är cyber-”kriget” något som är svårare att bevisa och se.

Nästa steg är det vad många pratade om, vad investerarna investerade i samt vad de 300+ start-up som var på plats pitchade om. Deep Learning, artificiell intelligens och kvantdatorer. Däri ligger den stora kommande teknologiska revolutionen.

Politicians are simple people.
What they don’t understand they don’t like.
What they don’t like they regulate.
Often poorly.

Tony Blair igen som pekar på vad politiker kommer göra om inte big-tech tar eget ansvar. Problemet med om politiker tar initiativet så är det inte säkert det blir så bra. Samarbete kanske?

The same discussion now as 1993 when I came into office. That’s the problem (about technology). We need curiosity. Not data scientist.

Tony Blair igen som menar på att vi ens har diskussionen om hur teknologin påverkar vårt samhälle. Eller hur man ska kunna ställa krav på big-tech.

Populism comes from pessimism.
Optimism is what you should be doing to fight populism.
– Tony Blair

Många pratade om optimism vilket vi såklart ska ha angående de teknologiska framstegen vi gör. Sedan en bra dialog och debatt om hur teknologin ska hjälpa oss människor att bygga bättre samhällen, få oss att må bättre och lösa de problem vi står inför. Inte att teknologin ska främja några få personers egna bankkonton.

Huvudpunkter från den politiska scenen

  • Politiker behöver förstå att vi genomgår en samhällsskifte liknande industriella revolutionen.
  • Big-tech behöver fundera på sin roll i det här och bli självreglerande för att slippa potentiellt dåliga regelverk.
  • Vi behöver optimism.
  • Hur ska teknologin tjäna oss människor och inte ett fåtal ägare.

What the heck have three 16-years old doing on stage at Websummit?

Tre yngre människor, gud vad gammal jag känner mig nu, pratade om framtidens forskning.

Liam Hinzman (Machine Learning Developer, The Knowledge Society) Isabella Grandic (Biotech Researcher, The Knowledge Society) Brianna Gopaul (Deep Learning/Quantum Researcher, The Knowledge Society)

De diskuterade ett område, klimatkrisen och började göra research. Det intressanta är att i deras mindset så fanns redan kvantdatorer och artificiell intelligens för att hjälpa till att lösa problemen.

De tittade primärt på tre områden. Framställande av energi. Energilagring samt framställning av mat. Med en blinkning till Greta Thunberg,

Ja vi förstår att det är ett problem. Men vad är nästa steg?

En stor fördel med hur se ser på världen är:

Och hur vi idag framställer nya material för att får bättre effektgrad i infångandet av solenergi. Tankeexperiment. Om vi kunde ta tillvara på 1% av 1% av den solenergi som når jorden så är det tillräckligt för vår behov.

Efter seminariet känner jag en optimism om framtiden och hoppas fler vill lyssna på nästa generation.

Uber

Inte en tech-konferens utan snack om Uber. De var givetvis på scen och pratade om vad som kommer härnäst. I Lissabon fanns hyrbar el-cykel som du ställde vart du tyckte var lämpligt. På Websummit introducerades Uber-kickbike. 200 stycken ställdes utanför området.

Tydligt är att de är där för att lösa ett problem i början. Men frågan är om IPO + investerare + förväntningar gör det till en bra långsiktig lösning?

Omvärdsbevakning

Saul Klein delar med sig om omvärlden i Majority annual report. Om ni får möjlighet så lyssna på Saul vid tillfälle, ta den!

Det som fastnade var vart pengarna kommer att gå närmaste åren. Även om Spotify, Netflix är bra produkter för konsumering av media så är det inte livsnödvändigt. De kommande 20-åren kommer bli fokus på mycket större bolag inom vad vi måste ha. Tänk Maslows behovstrappa så långt ner som möjligt så förstår du.

Hälsa, utbildning, bostad och finansiella placeringar är de stora områdena i framtiden där det investerande kapitalet går mot. Saul menar att de tre senaste staplarna är i stort sett outforskat ur ett disruptiv teknologiskt perspektiv. Men det kommer det inte var så länge till.

Utbildning

På området utbildning fanns en del intressant bolag. Glowbl som hade en liten nytt sätt att se på videoutbildning.

Ett annat var Wiki Alphabet som får svenska skolplattformar att kännas så 1980.

Robotar

Ett av de mest omtalade seminarierna var såklart Boston Dynamics. De flest av oss har sett Roboten Atlas som gör Parkour.

Marc Raibert grundare och CEO för Boston Dynamics berättade om att de nu sätter deras robothund, Spot, i produktion. Spot är en plattform som kan ha robotarm, radar och flera andra appliceringar.

Boston_Dynamics_L

Den andra roboten bär paket i ett lager och heter Handle. Även den förväntas nå kund inom 18 månader.

Den tredje är Atlas som det inte finns några planer att bygga i produktion, än. Anledningen är mestadels att den tar mycket energi och kräver ett team för att styra. Men med lite artificiell intelligens och bättre batterier så är vi snart där kanske?

Musik

En av mina tidiga idoler, Jean Michel Jarre pratade om vad musik håller på att bli. Framförallt elektronisk musik. Där handlade det om möjligheten att en låt kan framställas på olika sätt beroende på vem som lyssnar. Han ser att framtiden ligger i de kreativa och att det inte finns en bättre tid att vara musiker än nu.

Se hans senaste projekt EON.

Kontrast

Sista kvällen tog några av oss modiga iväg till en trendig bar i Lissabon. Vägen till fjärde våningen var inte vad jag tänkte mig. Stället var däremot magiskt.

Vad jag tar med mig

Vi behöver se på framtiden på ett optimistiskt sätt där vi själva ska fundera på hur teknologin ska tjäna oss och inte tvärt om.

De som stiftar våra lagar och samhällen behöver förstå den fundamentala skillnaden det är att styra ett land där alla har möjlighet att starta en global rörelse som Greta Thunberg för att kräva ansvar. Tekniken är idag ett kraftigt verktyg som bara blir kraftigare med artificiell intelligens. Idéer och engagemang är vad som krävs för att starta något nytt.

Att en del av artificiell intelligens, Deep learning, kvantdatorer är en verklighet för oss alla snabbare än vad vi tror. Så jag kommer ägna en hel del tid åt att förstå den nya verkligheten som är en del av allt inom kort.

Vill du diskutera kring något av dessa ämnen? Slå en pling eller skicka ett mejl.

/Thomas