Disneys svar i kampen om streaming-kunderna

Så vad gör du om har 500 filmer och 7500 serieavsnitt att dela med dig till streamingkunder? Låter du en mellanaktör ta din vinst? Om skivbolagen var sena med att förstå det här skiftet så har filmindustrin varit ännu segare. Disney+ är motdraget.

Å andra sidan så hade vi som kunder inte fått det här utbudet om det inte vore för först Napster, The Piratebay som stressade fram att streaming skulle bli tillgängligt.

Sedan aktörer som Netflix, Amazon, Spotify och senare Apple på musik.

Hur skaffar du kunder?

Ett sätt är att ha något kunden vill ha, som Disneys katalog, och gör det exklusivt på sin egen plattform. Apparna kommer gå att använda på alla olika datorer och enheter. Som Apple TV.

Med exklusivitet så drar Disney bort alla titlar från Netflix och HBO under 2019. Kalle Anka sänds inte på julafton. Cmore, Viasat några fler som inte framöver får sända Disney.

I affärsmodellsimulering kallas det för Unfair advantage.

För under 99 sek per månad troligen så får du detta:

Konsekvenser för alla andra

Det här kommer för de flesta inte som en överraskning. När Disney köpte Fox inklusive streamingplattformen för 71 miljarder dollar så vet man vart världen är på väg. Sammanslagningen blev klar i mars 2019.

Motdraget är att hitta annat innehåll. Eller skapa eget innehåll som Netflix och Amazon ägnar mycket energi åt. Dock på barnsidan så är det skralt på de plattformarna. Utbudet är stort men det är mest kvalificerad dynga.

Övergångsmodeller

Just Apple är intressant då de hittade en acceptabel övergångsmodell från dåtidens köp av fysiska CD / DVD skivor till styckeköp av låtar och filmer. Itunes startade för 15 år sedan. Men den affärsmodellen når nu sitt slut. Första steget var att haka på Spotify och köpa Beats för att komma åt en “färdig” streamingplattform för musik. Investeringen på cirka 3 miljarder dollar som redan ska ha betalat tillbaka sig. Apple Music, streaming, lanseringen juni 2015.

Apple och ecosystem

Dock finns problematiken att Apple äger sitt ecosystem och är marknadsdomierade vilket gör att de tar 30% i Apple-skatt första året av nya streamingkunder. Problematiskt att vara mellanhand som Spotify där marginalerna är mycket lägre. När det gäller Disneys nya satsning Disney+ så kommer den finnas på Apple. Hur dealen egentligen ser ut vet vi förstås inte. Steve Jobs och Pixar fick delägarskap i Disney vid en tidigare affärsuppgörelse.

Framtiden

Var inne i en debatt på LinkedIn där man trodde att Netflix marknadsdominans kommer bli så stor att det blir Monopol. Jag motargumenterade att det blir oligopol. Några större aktörer som har 90% av innehållet. Netflix, HBO, Apple, Amazon, Disney till att börja med. De är antingen plattformar eller hybrider av studios och plattformar. Det blir inte One-Plattform-To-Rule-The-All. Även om det är det vi som kunder kanske först önskar.

Jag är mer intresserad av vart de övriga 10% kommer finnas? Här finns en del intressanta intiativ och jag tror det blir enklare som studio att framöver göra sin grej och publicera själv på de stora plattformarna och hitta sin publik, intäkter där. Dock med 30% extra skatt om du inte har en sisådär 3-70 miljarder dollar att bygga ett eget streamingimperium för.

För mig som kund är jag såklart väldig glad över att kunna ser mer av mina barndomsfavoriter med Star Wars.

Eller smala dokumentärer i massor på Docsville.

Uppskattar såklart TED-talks.

Hur ser du på framtiden?