Tänk om, en bra fråga att ta till

När du kör om fast med ett problem så behöver du ibland ställa frågan tänk om för att hitta ett nytt perspektiv.

Min son som är sju övar på mattematik med en app. Ett problem igår:

2 + ? = 10

Det tog ett tag men efter att jag förklarade att det var samma sak som ? = 10-2 så fattade han. Algebra kan vara liknande.

a + c = a + 3

I det här fallet så kan du ta bort a i ekvationen. Då blir svaret:

c = 3

Vad har det här med problemlösning att göra? En hel del faktiskt. När vi tittar på ett problem eller ska utvärdera ett komplext problem så öser vi in alla problem i samma hink. Då försöker vi lösa alla problem istället för det specifika saken som är ett problem. Om man jämför två olika produkter från två företag så finns det en hel del irrelevant att jämföra. Ta då bort det i utvärderingen. Om båda erbjuder a varför ta med det i jämförelsen. Fokusera på de få saker som är viktigt. Inget annat.

Kunder skaffar kunder till dig

Tänk om kunderna skaffade nya kunder till dig? Många försöker på olika sätt att göra det. Egentligen är det rätt smart tänkt. De kunder som vill vara ambassadörer för dig får möjlighet att göra det och får något tillbaka. Tänk om viral marknadsföring skulle fungera. Hur räknar jag ut det? Genom ett viral kalkylator kanske?

Vill bli av med lite extravikt

Tänk om träning eller mer träning inte är lösningen på problemet? Tänk om det fanns något annat. Flera trycker på att det finns viktigare faktorer än träning för att gå ned i vikt. De två viktigaste är sömn och kost. Utan att gå in på vad som funkar för vem som kan man experimentera med båda. Addera en halvtimme sömn i en vecka och se vad resultatet blir. Sedan ta kosten i ett nästa experiment. Vad händer om jag undviker vissa saker. Kanske kör periodisk fasta eller något annat som känns naturligt för dig. Tänk om det kunde fungera? Tänk om lösningen inte är tre besök på gymet i veckan, vilket under sommaren aldrig fungerar ändå? För mig fungerade det att sova lite mer.

Putsa på din lins

Tänk om du kunde se livet ur ett annat perspektiv. Ställ dig frågan, vad är det här? Varför ser det ut så här? Ställ naiva frågor. Eller be någon annat att ställa nybörjarfrågor. Ofta när vi ska besvara dem så har hjärnan fått hjälp att tänka nytt. Kanske till och med helt vänta på problemet och se en ny möjlighet. Det här är inget nytt knep. Beginners mind är något som funnit ett tag och kommer från Zen Buddismen.

Men tänk om

En av mina stora inspirationskällor Seth Godin skrev det här för några år sedan:

”But what if I fail?” You will.

A better question might be, ”after I fail, what then?”

Well, if you’ve chosen well, after you fail you will be one step closer to succeeding, you will be wiser and stronger and you almost certainly will be more respected by all of those that are afraid to try.

Det värsta som kan hända är att du misslyckas. Men det behöver inte alls vara fel. Se till att du reser dig upp och ställer en ny fråga i morgon. Det tänker jag göra.