Bekämpa IOR-isterna

Ior i Nalle Phu är den negativa som ofta med släpig röst sa, det där går inte. Många säger saker som – det där fungerar inte i den riktiga världen. Jag kallar dem för ior-isterna. Det är ett eget släkte av yrkesmänniskor som gör idékläckandet lika roligt som en njursten. Men kom igen nu, släpp sargen! Våga testa.

Eeyore

Bonden sa till frugan på 1800 talet. Men om vi förutom mjölk även skulle sälja även ägg till våra grannar? Frun svarar: Det går inte.

Bonden vill öppna lanthandel, föräldrarna säger: Det går inte.

Lanthandlaren vill öppna i flera byar och städer, vännerna säger: Det går inte.

Hundra år senare säger lanthandlaren, som nu är ICA, låt oss sälja matvaror i bensinmackar hos Statoil. Shell säger då: Det går inte. Idag är vinsten på matförsäljning på nästan alla mackar i norden större än försäljningen av drivmedel.

För några år sedan började utkörning av mat direkt hem till kunderna. Aktörer som Mathem.se och Mat.se. Ica sa då: Det där går inte.

ICA kontrade med ett samarbete med Glue så att du kan få maten hemkörd under dagen när du jobbar. Budet har en engångskod till din ytterdörr och lägger in maten i kylskåpet. Nä, det gick ju inte heller, kanske nån säger. Men så blev det.

För tjugo år sedan hade Microsofts grundare Bill Gates ett kylskåp som kunde känna av om mjölken var slut. Datorn till kylskåpet kunde då beställa mjölken och budet kom med maten till mr Gates. Nä, det vore ju Science Fiction. Men det var redan gjort för 20 år sedan.

Om du handlar med ICA-kort och gjort det ett tag är det väldigt enkelt för ICA att klura ut när du behöver påfyllning av dina basvaror. Undersökningar visar att kunderna tycker det är lite läskigt så man har inte gått vidare med den idén. Jag kan tänka mig få ett SMS.

Hej Thomas. Jag har idag 14:32 ställt in mjölk, grädde, köttfärs, ägg, smör, fisk i ditt kylskåp. Blöjor och toalettpapper är också inhandlat. Tack för att du är kund hos ICA. Hälsningar Paul.

Skulle inte ha något problem med det.

Säg nej om det inte är aktuellt. Nej är mycket bättre svar än att säga, kanske senare eller vi väntar lite med det där. Eller marknaden är inte redo än.

Att kläcka ur sig en idé är både enkelt och roligt. Att få möjlighet att genomföra, det är utmaningen. Så ett tips till dig som ser dig som ledare: Svara inte med det går inte, eller det väntar vi med. Svara istället. Om du får möjligheten att göra detta. Hur hade du tänkt att genomförandet skulle gå till? Bara då får du hela bilden klar för dig om det var en bra idé som ska genomföras eller inte. Då går du från att vara en Ior-ist till att skapa en innovativ organisation.

Execution is everything!