Flow

The creative flow is something you have to wait for because it can’t be forced.
– Jennie Chen, Future Glory Company

Du har säkert hört begreppen:

 • Jag är i zonen.
 • Jag har ett flyt.
 • Jag bara skriver.
 • Fick mer gjort på en timme än hela dagen.

Har personliga erfarenheter då min hjärna går på sånt högvarv så jag efteråt funderar på vad som hände. Oftast är det inte så. Med tre små barn hemma så är det inte bästa möjliga förutsättningarna för att få ett flow. För att vara i ett flow behöver du vara utvilad och på hugget, men ibland bara blir det.

I min research kring Flow så är det lite för mycket hokus-pokus även för mig att ta med som referenser. Några saker som man har gemensamt är att inte tvinga fram ett flow. För så funkar det helt enkelt inte. Däremot kan du systematiskt jobba för att skapa dig de bästa förutsättningarna möjligt för att få ett flow.

Okej. Så här laddar jag inför en uppgift som kräver lite mer kreativitet eller till och med ett flow.

 1. Bestäm i god tid innan vad du ska göra / skriva. Gärna en dag innan. Då har du mentalt ställt in dig på att i morgon då jäklar ska nöten knäckas.
 2. Sätt av en tid. Max en timme. En halvtimme går bra med.
 3. Se till att du inte blir störd under den tiden. Hörlurar eller hörselkåpor är helt ok. Ett tyst rum ännu bättre.
 4. Bara skriv. Redigera inte dig själv. Bara skriv, rita, lös problemet eller vad du ska göra.
 5. När halvtimmen eller timmen är klar. Skriv ned tre punkter vad som kan vara kvar, eller som ligger top of mind när du skrivit klart.
 6. Gå iväg. Ta en promenad. Involvera dig inte med andra personer. Läs inte mejl eller Facebook. Tanken är att du ska tömma hjärnan. Eventuellt kommer du ihåg något som inte kom med. Samt att du indirekt kommer reflektera vad du skulle göra under perioden.
 7. Gå tillbaka till det du gjort. Uppfyllde det jag skulle genomföra? Om inte, gör en analys titta på de punkter du skrev ned tidigare. Staka ut vad som är kvar. Sätt ny tid och sätt igång.

Viktigt är att om det gick bra så ska du inte stoppa och fortfarande inte redigera dig själv. Sätt då igång med nästa uppgift. Flera kreatörer, författare och helt vanliga människor beskriver att de kan få flera timmar av ett flow efter ett tag. Men det måste vara fritt från distraktioner, se även Workfullness.

Flow

I en analys behöver du även fundera på vart du har flow. Under en relativt lång period hade jag bara det när jag åkte tåg. Den perioden av livet åkte jag förvisso mycket tåg men det var lite hämmande att bara nå ett flow på tåget.

Idag handlar det ofta om att inte vara på kontoret. Det är tyvärr något som gäller många. Att flow och kreativitet inte sker på jobbet, vilket jag skrivit om tidigare.

Stephen King menar att allt det här med Flow är bara trams. Sätt dig ned och skriv, så löser det sig. Att han hittade sitt flow som tioåring och aldrig slutat vara i ett flow verkar inte ha med saken att göra. Det gäller inte oss alla andra dödliga.

Hur uppnår du ditt flow? Vilka är dina bästa tips? Jag är verkligen nyfiken på hur du kommer in i ett flow. Hör av dig.