Sitting on a dock of a bay

Skulle kunna vara en bra titel på en bok om reflektion.

För att kunna prestera måste man fylla på med ny inspiration, kunskap och reflektera över vad du har gjort senaste tiden. Ett bra sätt är att organisera sin påfyllnad genom att sätta en avstämningspunkt med dig själv i framtiden.

Säg att du under en månads tid har satt ett antal mål för dig själv.

Många organisationer glömmer att det behöver finnas tid för reflektion. Varför finnas man och för vem? Har omvärlden förändrats?

På personlig nivå handlar det om att se lärandet och kunskapsinhämtningen som något kontinuerligt under hela livet. Bara då gör du rätt till ditt eller din organisations existensberättigande. Givet kan du säkert komma undan med rätt mycket rätt länge. Men ärligt talat, hur roligt är det?

Att fylla på med kunskap kan göras på många sätt. Vissa gör det strukturerat och ibland till och med metodiskt. Andra surfar planlöst och fastnar på intressanta saker emellanåt. Vår tidigare kommunikationsminister var tydlig:

Men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet.
– Inez Uusmann

Jag själv tenderar att göra lite både och. En halvtimme om dagen, ibland mer. Bäst inspiration får jag inte på jobbet. Fler delar den åsikten, läs om varför jobb inte sker på jobbet.

Storsjön
Från piren i stugan, ett bra ställe att hämta inspiration på

Mina tips

Min favorithjälpreda (app) heter Flipboard. Det är som en ”elektrisk tidning” laddat med mina egna källor. Några som jag har är:

Sedan kan du fylla den med ditt Facebook, Twitter eller LinkedIn konto med.

När jag hittar något bra så sorterar jag in dem i några olika kategorier. Kanban-tavlor i en annan av mina favoritappar, Trello blir det naturliga verktyget. Några kategorier:

  • Att läsa senare
  • Inspiration
  • Management allmänt
  • Projektledning, Scrum, Lean
  • Kommunikation
  • Fritid
  • Barn – aktiviteter – pyssel

Detta blir min egen kunskapsbank som prioriteras enligt Kanban-principen. Stop starting, Start stopping. Hur jag gör, vilka källor, och vad jag gör av det i efterhand förändras hela tiden. Det är ju också en del av kunskapsresan 🙂

Bill Gates sätter enligt egen utsago av en vecka om året då det läses mycket. Andra tar en kvart om dagen. De flesta läser en tidning eller två.

Målsättning

Varför ska man ta sig tid att reflektera har jag besvarat ovan. Målet med det kan variera. Allt från ett personligt intresse till att det har med din professionella roll att göra. För mig själv brukar jag se till att avverka några punkter på min kanban-tavla per månad. Det kan vara en bok, ett par artiklar eller ett ämne. Resultatet är några rader i min egen kunskapsbank där det finns länkar, tips och slutsatser. Ibland blir det rakt av ett blogginlägg 🙂

Slutligen

För att kunna ge behöver du fylla på. Hur du gör är egentligen inte lika viktigt som att du göra det. Utbildning är bra säger de. Vore tråkigt annars då vi spenderar 15+ år i skolan. Men efter det? Då är ansvaret helt och hållet ditt eget. Spännande!

Har du några tips att dela gärna med dig i kommentarerna nedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s