Ledarskap från idrotten, är det svårt?

Team Fortum

Inom idrotten är man duktig på att bygga team. Det är grundstommen för att kunna nå framgång. Bra ledarskap med stort ansvar hos de aktiva. Varför är det inte bara att kopiera den ledarstilen rakt av till andra organisationer?

Sverige är världsledande att plocka fram högpresterande idrottspersoner trots att vi är ett litet land till antalet innevånare. Men varför är vi det? Varför kan vi inte bara kopiera ledarskapet direkt till arbetslivet? Och varför är det så svårt att vara den coachande ledaren?

Framgångsrika idrottare har en sak gemensamt. De är oerhört målmedvetna. De har alltid tydliga mål. Handlar det om tid så blir det inte tydligare än att springa under 10 sekunder på 100 meter. Det kanske i andra idrotter handlar om att få representera Sverige i ett landslag. Målen är i alla lägen tydliga. Och av målen blir idrottare oerhört motiverade, om de känner att de har en chans. Till sin hjälp har idrottarna en engagerad coach som hjälper dem att nå de mål de själva har satt upp. Yannick Tregaro säger att man når sina mål snabbare om man är långsam än om man försöker gena och nå resultaten för snabbt. Det är något näringslivet kan lära av istället för att fokusera enbart för nästa kvartalsrapport?

Viktigt för idrottaren är att ha roligt på vägen. Resultatet, vilket de nu än må vara, kan vara en tävling vid ett tillfälle i livet. Vägen dit kantas av tiotusentals timmars träning. Är inte träningen rolig, ja då nås inte heller målet.

Med risk att kraftigt förenkla verkligheten så vill jag ändå poängtera tre viktiga faktorer.

  • Tydliga mål, gärna visuella – se även mitt inlägg om processer.
  • Ledaren ska se sig som en engagerad coach och se till att sina medarbetare får utrymme att växa, bli bättre och prestera – se även mitt inlägg om när fick du något gjort på jobbet senast.
  • Till sist, ha roligt. Om det inte är kul på jobbet, hur ska du då kunna prestera eller nå dina mål?

Ett företag som jobbar med kulturen inom företaget är Spotify. För dig som inte är teknikinsatt, förbise det och lyssna mellan raderna hur de punkter jag nämnt ovan tas upp. Till sist, leder eller coachar du ditt team?

Spotify Engineering Culture – part 1 from Spotify Training & Development on Vimeo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s