App ska leda till guld

SCIS hade öppet hus 26 april där tekniknivån var hög och ambitionen att lösa de mest svårkäckta problemen fanns i korridorerna.

Jag var och spanade efter appar eller rättare sagt sätt att digitalisera vårt sportutövande. Ett ambitiöst projekt som innefattar skidåkare för att hitta rätt tempo, puls och andra värden lockade.


Landslagsåkare Daniel Richardsson får hjälp av Christer Norström att spänna fast bandet med mobilen.

Tekniken går ut på att mäta hur du utövar din sport i form av mätbara data. Det gäller då stakning för skidåkare men kan i framtiden givetvis handla om andra tillämpningsområden.

Det intressanta med Android-appen är att i kombination med ett pulsband har all information för att kunna avgöra hur snabbt en åkare stakar, eller vilken växel de har. En åkare kan ”växla” mellan 100-150 gånger på en 10 km sträcka. Att få information den mest optimala växeln kan ge ett övertag mot andra. Vintersportcentrum, som drivs av Mitthögskolan i Östersund, hoppas även på en kommersiell app som riktar sig till motionärer. Att det finns andra användningsområden för en sådan här träningsapp är självklart.

Internet of sports

Jakob Tholander från Mobile Life föreläste kring ämnet ”Internet of Sports” och han ser att framgång ur ett idrottsligt perspektiv hänger ihop med att vi vill dela data och mäta, jämföra oss mot andra. Vad bättre sätt finns det då än att skapa en app där vi mäter detta. Slutligen tycker jag att man ibland missar hur datat ska presenteras, men det finns givetvis några bra exempel. Har du fler tips?

Fler artiklar

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/mobiltele/article3402438.ece

http://outsideonline.se/2012/02/01/ny-%E2%80%9Dapp%E2%80%9D-tranar-os-laget/

En reaktion till “App ska leda till guld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s