Framtiden är i dina appar

Redan 1980 trodde världens då största datortillverkare IBM att framtiden låg i hårdvaran. Microsoft fick rättigheterna till mjukvaran och resten är IT-historia. Idag, 30 år senare, får jag känslan att samma diskussion finns igen.

Många pratar om Bring Your Own Device (BYOD) och jag tror vi måste titta utanför hårdvaran och inte göra misstaget IBM gjorde på 80-talet. Glöm inte Bring Your Own App (BYOA). Mina favoriter är Chrome, Evernote, Jing, Photoshop, Spotify, Balsamic, Google Docs. De kan jag ta med mig till nästan vilken plattform som helst. Möjligen är det Photoshop som ligger pyrt till när jag byter till Linux hemma.

Fragementerade arbetstiden

Det är få som jobbar sina åtta timmar och går hem och har lika många timmar fritid. Dagen är mycket mer fragmenterad och så är även ditt behov av att kunna jobba oavsett var du är. Med din smartphone, med din dator hemma eller med någon annans dator. Detta ställer förstås höga krav på säkerheten men det är bara en tidsfråga innan bra lösningar finns tillgängliga för den stora massan.

Tillgängligheten är allt

För att företag ska få ut maximalt av sina medarbetare gäller det att göra det enkelt att notera en bra idé, kommentera något på jobbet som man kom på på bussen. Ska man inte vara ledig då? Jo, en annan viktig trend är att du kan välja hur uppkopplad du vill vara. Tre lägen. Jobb, familj och offline.

Appen är här för att snart inte finnas kvar

Själva grundtanken med en app, så som vi ser den idag, där du kan göra exakt vad som förväntas i den appen är pedagogiskt korrekt. Däremot blir det lätt frustrerande att man inte kan ställa in det man vill i t.ex. sin app för Facebook. Ramverk som HTML5, Responsive design (vilket min blogg http://www.proaktivt.se stödjer) gör att Apparna i den form vi ser dem idag försvinner. Men det kräver mer av telefonerna, uppkopplingarna och trots att att tekniken finns så tar det ett tag innan hela marknaden har möjlighet att byta. Men längre tidshorisont än 5 år är det troligen inte, om något så är det kortare tid.

Din device som identifierare

Redan idag finns tekniker för att identifiera dig med hjälp av t.ex. en smartphone. Det är inte lång tid innan vi alla anser att det är fullständigt naturligt att identifiera sig på ett annat sätt än ett ID-kort. Problemet varför inte denna standard finns är att ekonomiska intressen. Många företag vill ha en del av kakan och uppköparna vill gärna att någon annan tar den initiala smällen.

Gamification

Att locka till det lekfulla hos oss är det i särklass största trenden under 2012. Många trevliga exempel på detta finns, ett av det mer intressanta är företaget som vill att ungdomar i USA ska äta mer morötter, istället för skräpmat, och samtidigt tycka att det är coolt.

Det roliga med denna är att varje gång du knaprar på en morot så hör din smartphone det och ger dig extra skjuts i skateboarden 🙂 Se mer på http://www.babycarrots.com

IBM igen

Efter 100 år i branchen så har IBM nu kommit med ett riktigt intressant projekt. Företaget satsar, enligt CS, 13 miljarder på att underlätta distributionen av appar (program) till PC, Smartphone, Surfplattor eller vad nu företagen har för devices. SVD uppmärksammade det i denna artikel.

Tänk dig att du får en dator där några standardprogram är installerade. I övrigt är det bara att välja och vraka i den appstore som företaget satt upp till dig.


Unbuntu har tänkt till och detta är deras Software center där pogrammen / apparna finns tillgängliga. Apple har också hoppat på sin egen trend de skapat för de vanliga datorerna.

Mitt nästa projekt handlar om en app för idrottsledare. Hur det går skriver jag gärna om en annan gång.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s