Var där kunderna är

En gammal klyscha, fortfarande klart gångbart. Det tråkiga är att många företag inte har fattat detta än.

Kunderna har redan gjort valet åt företagen genom att dela med sig av goda och dåliga upplevelser om företagen via bloggar, Facebook osv.

Jan B. Olsen, vid Danske Bank
(chef för International Trade Promotion)

Som marknadsförare finns det många aspekter att ta hänsyn till i sin arbetsvardag. En är förstås att ta hänsyn till vad ens kunder gör, och inte gör. Jan B. Olsen har förstått att kunden har valt sociala medier som plattform för kommunikation kring varumärket och Danske Bank agerar därefter. Missnöjet, rätt kul faktiskt, kan se ut så här. Och Danske Banks svar blir .

Ett verktyg

Christina Ericsson menar att sociala medier inte alls är något obskyrt som bara är till för de få.

Jag tror inte att man ska skilja sociala medier från resten av verksamheten och jobba separat med det. Det är ett verktyg, precis som en telefon. Det är ju inte så att bara för att ett företag inför telefoner så ska alla stå i den telefonansvariges rum.

Christina Ericsson, Onlineansvarig SAS

Bra vore om andra företag tog sociala medier på ett lika stort allvar. Banker och flygbolag är precis som alla andra företag känsliga för opinionen. Ibland blir det så allvarligt att företroendet knappt går att reparera. Ett exempel på det är Vingresor som missade missnöjesbloggen om Ving vilket fick så allvarliga konsekvenser att det var smått omöjligt att hamna högst uppe på sökningar om Ving på Google. Motdraget var att döpa om företaget till Vingresor.

En bra vinkling är Stefan Hyttfors tankar om att Wikileaks lika jobbigt för politiker som Facebook är för marknadsförare (om du inte gör något åt det).

En reaktion till “Var där kunderna är

  1. Det går trögt, jag håller med Thomas! Men det går även rasande fort. Beror bara vem/vilka man synar.. Möjligheterna är lika stora som hoten och jättarnas förmåga att ställa om är bevisligen svag. Vi får mao. se många branschledare tappa greppet och försvinna de kommande tio åren. Spännande 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s